“Varumärken – vår tids helgedomar”

Vårt liv är omgiven av märken av kläder, mat, kosmetika. Sociologen Adam Arvidsson tror att varumärken idag har blivit ämnet. Deras värde består av de känslor som de orsakar i oss. Är det bra eller dåligt? Expertens förklaringar.

Vad betyder varumärken för oss idag?

Adam Arvidsson: Sociologi förstår varumärket så här, det vill säga sättet att inkludera människor i samhället som delar kollektiva upplevelser. Fram till 1950 -talet hjälpte märket bara att skilja en produkt från en annan. De hade inte sitt eget liv, separat från produkten. Då började företagen ta hänsyn till konsumenternas stämning – vad de tycker om varumärken, vilka föreningar och beteendevan de har genom att använda produkten. Tack vare TV kom Marlboro med https://clinicafrancesadray.com/5-verkliga-skal-till-varfor-korrespondens-med-en/ sin berömda cowboy som förkroppsligande av en livsstil som är förknippad med dess cigaretter. På 1960-talet slutade Pepsi och Coca-Cola att sälja bara söta drycker. De började sälja stil.

Varumärken är inte bara engagerade i försäljning av varor. De erbjuder intryck, koncentrerade upplevelser

Så varumärken är inte bara engagerade i försäljning av varor. De erbjuder intryck, koncentrerade upplevelser. Varumärken är nya helgedomar. Kristi kors är något mer än en bit trä: det är ett föremål som överskuggar den som tittar på honom, den Helige Ande. På samma sätt är märkesneakers mer än bara sneakers med en ikon. När du går in i Sneakers of Reebok eller Nike blir du också speciell. När du tittar på klockan på Rolex -varumärket ser du något mer än bara en enhet som mäter tiden.

Men det var inte alltid så? Varför en sådan situation har uppstått i vår tid?

En. En.: Värdet på varumärket har alltid inkluderat hur konsumenterna relaterar till det. Vår tids detaljer är att marknadsföringsspecialister kan mäta denna attityd och hantera den. Detta började på 1960 -talet med tillkomsten av marknadsföringsforskning. Företag började vara intresserade av vad människor gör med sina produkter, vad de tycker om dem, vad de känner när de använder dem. Studierna blev ett slags gränssnitt, som användare rapporterar vad deras favoritmärke ska vara.

Stormarknader utvidgade interaktioner med klienten, började ordna kulinariska kurser, kampanjer och flashmobbar, vars syfte är att göra en butik till centrum för det sociala livet

Andra förändringar har inträffat. Ungdom tog form i den nya autonoma sociala gruppen. Framväxten av motultet går tillbaka till denna tid. Detta lockade uppmärksamheten hos reklambyråer som försökte inkludera nya trender i strategin för utveckling av varumärken. Den enorma kommersiella framgången för jeans, som ursprungligen var en del av arbetskläder, kan ges som ett exempel, och idag har de blivit en symbol för ungdomar och Spirit Rock and Roll.

Senare, på 1980 -talet, utvecklade marknadsföringstjänster nya tekniker, med början med coolhunting (jakt på nuvarande trender och idéer om populärkultur) och slutar med konsert sponsrade. Stormarknader utvidgade interaktioner med klienten, började ordna kulinariska kurser, kampanjer och flashmobbar, vars syfte är att göra en butik till centrum för det sociala livet. Stormarknaden blev inte bara en källa till produkter, utan en hel gemenskap. I fokus för uppmärksamhetschefer för utveckling av varumärken var det inte längre själva produkten, utan dess bild och livsstil, som en del är.

Hur situationen med tillkomsten av internet har förändrats?

En. En.: Internet har utökat varumärkets cirkel. En av dem är viral marknadsföring eller spridningen av visuella och ljudmeddelanden genom användare. Sådana åtgärder åtföljs ofta av kommentarer och diskussioner om varumärket – på forum eller på sociala nätverk. Så "Användarinnehåll" ingår i skapandet av varumärkesbilden: Kommentarer, blogginlägg, videor, konsumentfoton relaterade till varumärket.

Precis som i religioner påverkar den känslomässiga laddningen av varumärken främst människor som är osäkra

Det italienska företaget Molino Bianko skapade till exempel en webbplats som heter "Molino That You Will Love", som bjöd in användare att dela nya recept för kexkakor. Naturligtvis försökte skaparna av webbplatsen inte skapa nya produkter med användare (även om detta inte utesluts). Snarare var detta initiativ tänkt att skapa en känsla av att tillhöra samhället, att skapa närmare band mellan klienten och varumärket.

Du använder begreppet "etiskt kapital" i förhållande till varumärket. Vad har du i åtanke?

En. En.: I sociologi finns det ett begrepp om socialt kapital, vilket innebär en koppling mellan sociala relationer och pengar. När det gäller etiskt kapital talar vi om hur våra erfarenheter relaterade till konsumtion ökar produktens värde. De erfarenheter som orsakas av varumärket beaktas vid utvärdering av det. Vad uttrycks etiskt kapital? Om du till exempel är på Facebook (en extremistisk organisation som är förbjuden i Ryssland) klicka på "Jag gillar" på sidan av ett varumärke kommer du att visa ditt engagemang för det. Det totala antalet av dessa "sociala klick" gör det möjligt för oss att utvärdera varumärkets etiska kapital. Det finns andra utvärderingsmetoder, till exempel analys av texter på sociala nätverk som innehåller ett omnämnande av varumärket. Det är dock nästan omöjligt att mäta volymen av etiskt kapital.

Kan varumärken hantera människor? Till exempel antas det att ungdomar är särskilt mottagliga för bildannonsering.

En. En.: Det är inte av en slump att jag sa att varumärkena är som en kult. Liksom i religioner är den känslomässiga anklagelsen för varumärken främst på de människor som känner lite självtvivel, och detta är naturligtvis sant för ungdomar. I allmän mening lockas varumärket av de sociala grupper som är i övergångsstaten. Dessa och de människor som försöker bryta upp, får en högre status. Exemplet med Nouveau Rish är mycket vältalig. Föraktade sociala grupper är också mycket känsliga för effekterna av varumärken. Detta kan sägas om invandrare som kan ha ett bra jobb, men samtidigt känner att de inte värderas, eftersom de inte tillhör den etniska majoriteten. Bilagan till varumärken blir ett sätt att kompensera för den försvagade sociala statusen.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

Scroll to Top